Hoe word je een goede coach

Hoe word je een goede coach

Of je nu al jaren bezig bent of pas net begint, het is altijd slim om jezelf af te vragen hoe je een goede coach wordt. Het is belangrijk dat je niet alleen vertrouwen uitstraalt, maar ook gezag. Het is zoeken naar de juiste balans om emotie en ratio op hetzelfde niveau te houden. Door evenwichtige beslissingen te nemen die zijn gebaseerd op leiderschap en communicatief vermogen kun je een goede coach worden. In dit artikel lees je een aantal kenmerken en tips om zelf aan de slag te gaan.

Wat zijn kenmerken van een goede coach?

Een goede coach helpt zijn of haar cliënt altijd van de huidige situatie naar het doel dat diegene wil bereiken. Je moet ook bepalen of er een duidelijke wens aanwezig is en of diegene bereid is zijn of haar energie daarin te steken. Het is belangrijk dat je de cliënt op een gelijkwaardig niveau ondersteunt in het behalen van zijn of haar doel(en). Dit houdt in dat jij niet de baas bent, dat je het niet beter weet, dat je niet stuurt en dat je niet ongevraagd adviseert.

Durf de cliënt te confronteren

Om deze gelijkwaardige rol te vervullen als goede coach moet je empathie hebben en zonder oordeel de cliënt helpen. Ook moet je hem of haar kunnen confronteren met patronen die misschien pijnlijk of kwetsbaar zijn. Maar hoe word je dan een goede coach? Daarvoor hebben we een aantal tips voor je opgesteld. De eerste tip is door goed te luisteren vanuit drie verschillende posities. Allereerst vanuit de ik-persoon: wat voel, denk en doe ik? Dan vanuit de ander: wat voelt, denkt en doet hij en ten slotte vanuit het helikopterperspectief: wat gebeurt er tussen mij en de ander?

Wees altijd nieuwsgierig

De tweede tip om een goede coach te worden is door nieuwsgierig te zijn. Stel je alleen gesloten vragen dan kan het helderheid geven maar het levert meestal ook te weinig informatie op. Daardoor is het ook belangrijk om open vragen te stellen en hierdoor krijg je een nieuwsgierige en open houding naar de cliënt toe. De derde tip is door een actieve houding aan te nemen door goed te luisteren, alles samen te vatten en daarop door te vragen. De vierde tip is door ervaring op te doen. Blijf altijd je kennis updaten zodat je beslissingen kunt onderbouwen.

Etaleer durf en lef

Om een goede coach te worden is het als vijfde tip erg belangrijk dat je empathie en inlevingsvermogen toont. Je kijkt samen met de cliënt naar een oplossing en blijft niet hangen in medeleven. Hierbij is luisteren, bevragen, onderzoeken, meewerken en bijdragen zeer belangrijk. Blijf altijd de gedragspsychologie goed bestuderen zodat je de vragen ‘waarom doen mensen wat ze doen’ en ‘wat zijn de gevolgen van hun gedrag’ kunt beantwoorden. De zesde tip is dat je durf en lef toont naar de cliënt. Wees doeltreffend en verrassend in jouw aanpak. Hierbij zijn kernwoorden als groeien, eerlijkheid, integriteit en flexibiliteit noodzakelijk.