Hoe vind je een goede personal coach?

goede personal coach

Een goede personal coach vinden die bij je past kan een hele opgave zijn. Want hoe weet je of hij of zij de juiste voor je is? Hoe moet je precies zoeken naar een professional en waar let je precies op? Dit zijn vragen die je jezelf wellicht stelt en waar wij je het antwoord op geven in dit artikel. Je kunt natuurlijk navragen bij vrienden of op internet zoeken naar iemand bij jou in de buurt. Door op onderstaande kenmerken te letten vind je gegarandeerd een goede personal coach die bij je past.

Zoek een personal coach voordat je vastloopt

Het is natuurlijk lastig om voor jezelf te beslissen wanneer er écht een verandering moet komen om een goede personal coach in te schakelen. Toch is het belangrijk dat je dit doet voordat je vastloopt. Zoek er een die gespecialiseerd is in de thema’s waarbij jij problemen ervaart, zoals relaties, werk, zelfvertrouwen of angst. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg andere thema’s waarin jij kunt vastlopen. Wanneer je op tijd iemand inschakelt kun je ook eerder bij de kern van het probleem komen en op een gerichte manier te werk gaan.

Het belang van een keurmerk

In principe kan iedereen personal coach worden en daarom is het belangrijk dat je er een zoekt met een keurmerk. Dit houdt in dat hij of zij een relevante opleiding en werkervaring heeft, zich houdt aan de gedragscode en klachten goed afhandelt. Voor jou is het natuurlijk prettig als iemand al een aantal jaar werkervaring heeft, zodat je weet waarin hij of zij gespecialiseerd is. Daarnaast is het belangrijk dat diegene zijn aanpak op een heldere en begrijpelijke manier uitlegt en een goede visie op verandering heeft. Op die manier leer je meer over de werkwijze van de personal coach.

goede personal coach

Elke methodiek is anders

Om een goede personal coach te vinden is het ook noodzakelijk dat niet alle coaching methodes hetzelfde zijn. Het is afhankelijk voor het probleem dat je ervaart en dat je wilt oplossen. Mocht je nog niet precies weten wat je wilt of als je jouw gedrag wilt veranderen, dan kun je kiezen voor een persoonlijke aanpak. Wil je werken aan jouw vaardigheden, dan kun je weer iemand kiezen die hierin is gespecialiseerd. Maar het allerbelangrijkste voor het vinden van een personal coach is dat er een persoonlijke klik en een doelgerichte aanpak aanwezig is.

Stel altijd concrete vragen tijdens een voorgesprek

Tot slot is het nog belangrijk om concrete vragen te stellen tijdens een voorgesprek met een personal coach. Het is aan te raden om met minstens twee in gesprek te gaan, zodat je kunt vergelijken en beslissen welke het beste bij je past. Vraag bijvoorbeeld om informatie zoals een opdrachtbevestiging, hoeveel sessies er nodig zijn en wat de gesprekken je gaan opleveren. Mocht je er geen prettig gevoel bij hebben, dan kun je altijd met een andere personal coach in gesprek gaan om te kijken of diegene beter bij je past.