5 eigenschappen voor een coach

eigenschappen voor een coach

Ben jij benieuwd welke 5 eigenschappen voor een coach nodig zijn om het beste uit je werk te halen? Lees dan snel verder, want hier ontdek je welke je nodig hebt. Als je net begint is het meestal nog zoeken naar bevestiging van je kwaliteiten. Maar ook als je al een tijdje bezig bent is het goed om jezelf hierin te blijven verdiepen. Een van de eerste eigenschappen voor een coach is dat je bouwt aan vertrouwen zodat je een veilige omgeving creëert voor de cliënt. Het is belangrijk dat je mensen kunt lezen en dat je een connectie maakt.

Blijf objectief en neutraal als coach

De tweede eigenschap voor een coach is dat je objectief en neutraal bent. Zo ga je zonder oordeel het gesprek in, ook als de cliënt ongewenst gedrag (heeft) vertoond. Wanneer je respect hebt voor de ander behoud je de veilige omgeving en op die manier blijft de cliënt open in zijn verhalen. Soms heeft een coach niet door dat hij of zij toch een oordeel heeft over de ander en uit dit dan naar de cliënt. Hierdoor is de veilige omgeving weg en is het mogelijk dat de cliënt niet meer vertelt over hoe hij of zij dingen heeft aangepakt.

Vragen stellen op het juiste moment

Nummer drie van de 5 eigenschappen voor een coach is dat je de juiste vragen op het juiste moment stelt. Wanneer je goed doorvraagt creëer je niet alleen helderheid voor de cliënt, maar kom je ook tot de kern van het probleem. Op die manier begeleid je de cliënt naar een oplossing voor het probleem, maar je draagt deze oplossingen zelf niet aan. Door vragen te stellen en suggesties te doen laat je de cliënt zelf nadenken en op die manier komt hij of zij wellicht tot een oplossing voor het probleem.

Een positieve focus

Een stukje positiviteit is natuurlijk ook belangrijk en eigenschap nummer vier voor een coach is dan ook een positieve focus naar de cliënt toe. Je gaat samen met hem of haar op zoek naar wat er wél mogelijk is en op die manier werk je naar een verandering en het resultaat toe. Het is niet jouw taak om de pijn te verwerken maar je leert hem of haar op een andere manier hiermee om te gaan. Zo laat je zien dat verandering plezier oplevert en dat deze manier van werken leuker en makkelijker is.

Blijf jezelf ontwikkelen

De laatste eigenschap voor een coach is dat je jezelf blijft ontwikkelen als mens en coach. Ga gesprekken aan met andere collega’s waarin je klantcases en coachingstechnieken bespreekt. Zo kun jij groeien als professional en blijf je op de hoogte van ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Het is ook belangrijk om trainingen en cursussen te volgen zodat je nieuwe vaardigheden aanleert. Daarnaast heeft elke coach ook weer iemand boven zich staan, zodat je je ook op persoonlijk vlak blijft ontwikkelen. Hoe beter jij in je vel zit, hoe beter je anderen kunt helpen!